Één van de belangrijkste zaken om te weten als je begint Arabisch te leren en in het specifiek de Arabische grammatica, is het kennen van de drie soorten woorden in de Arabische taal. Helaas beginnen vele studenten met enthousiasme aan een cursus Arabisch zonder enig besef van de categorieën woorden in de Arabische taal. Dit leidt ertoe dat men de grammaticaregels door elkaar gaat halen en het overzicht verliest. Een goede start voorkomt veel hobbels op de weg. 

Arabische woorden worden onderverdeeld in 3 categorieën. Dus elke woord in de Arabische taal valt onder één van de drie categorieën woorden. De Arabische taal kent de volgende 3 soorten woorden: 

‘Arf is een woord dat geen betekenis heeft als het op zichzelf staat, maar wel een betekenis heeft als het verbonden is met een ander woord. Bijvoorbeeld في  en على wat respectievelijk ‘in’ en ‘op’ betekent.

Ism verwijst naar een woord dat een object of een kwaliteit (zelfstandig naamwoord) aanduidt, bijvoorbeeld كِتاب (boek) en بَيْت (huis).

Fi’l refereert naar een woord dat een actie of handeling aanduidt die verband houdt met een bepaalde tijd. Met andere woorden gaat het hier om werkwoorden. Dit kan een werkwoord zijn in de verleden tijd, maar ook een werkwoord in de tegenwoordige of toekomende tijd.  كَتَبَ  is het werkwoord schrijven in de verleden tijd en betekent ‘(hij) schreef’. 

Onder de categorie ism vallen niet alleen zelfstandige naamwoorden, maar ook persoonlijke voornaamwoorden (hij, zij etc.) en aanwijzende voornaamwoorden (deze, die etc.). Kenmerkend aan zelfstandige naamwoorden is dat ze vaak voorafgegaan worden door het lidwoord ال el. Het woord الْبَيْتُ betekent ‘het huis’. Een onbepaald zelfstandig naamwoord wordt zonder lidwoord geschreven en eindigt in tanwien( ٌ ). Tanwien refereert naar twee damma’s aan het einde van het woord. Het woord بَيْتٌ eindigt in tanwien en betekent ‘een huis”. 

Voor een leek is het niet altijd duidelijk onder welke categorie een woord valt. Door Arabisch te leren onder begeleiding van een gekwalificeerde docent leer je de eigenschappen en kenmerken van elke categorie. Dan weet je in een mum van tijd met welke woordsoort je te maken hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
Voor vragen kunt u ons een whatsapp bericht sturen.