Er zijn zoveel varianten van de Arabische taal, dat sommige door de bomen het bos niet meer zien.  Kennis en inzicht op het gebied van de verschillende varianten van de Arabische taal zal het nodige ophelderen. Er zijn 3 categorieën van de Arabische taal: klassiek Arabisch, Modern Standaard Arabisch en dialecten. Modern Standaard Arabisch wordt ook wel MSA genoemd. Klassiek Arabisch werd door de verschillende Arabische stammen gesproken in de tijd van de profeet (vrede zij met hem). Het is de taal van de koran, hadith en klassieke islamitische boeken.  

MSA komt voort uit het klassiek Arabisch. Deze variant is de geschreven taal in de Arabische wereld. Tekstboeken en kranten worden geschreven in standaard Arabisch. Het is ook de taal die gesproken wordt op de radio, op televisie en in andere professionele settings. MSA heeft dezelfde regels en uitspraak als klassiek Arabisch, maar heeft wat moderne woorden die geleend zijn van andere talen. 

In het dagelijks leven wordt in de Arabische wereld één van de Arabische dialecten gesproken. Zo wordt in Syrië Syrisch gesproken, in Egypte Egyptisch en in Marokko Marokkaans. Deze gesproken talen verschillen in uitspraak, grammatica, woordenschat en Syrisch leren alsof je in Syrië bentintonatie. Sommige Arabieren kunnen met weinig moeite andere Arabische dialecten begrijpen, vooral als deze dialect verwant is aan hun eigen lokale taal. Een Syriër zal bijvoorbeeld weinig moeite hebben met verstaan van een Libanees, maar wel grote moeite ervaren met het verstaan van een Marokkaan. Syrisch is erg verwant aan het Libanees, maar vertoont grote verschillen met de Marokkaanse taal. De Maghrebijnse dialecten (Marokkaans, Algerijns, Tunesisch) zijn dermate verschillend van andere lokale dialecten dat Arabieren moeite hebben met het verstaan van de Maghrebijnse dialecten.

Jij bent gepassioneerd om Arabisch te leren. Maar welk soort Arabisch moet je leren? Dit hangt af van je doelen. Wil je Arabisch leren om de Koran en klassieke islamitische boeken te begrijpen dan kun je kiezen voor het klassiek Arabisch. MSA is interessant als je een studie wil volgen aan een Arabische universiteit of Arabische nieuwsberichten wil lezen.  Wil je graag met familie of schoonfamilie gesprekken kunnen voeren in het Arabisch, dan kun je kiezen voor één van de Arabische dialecten. 

Het is ook mogelijk om eerst klassiek of standaard Arabisch te leren en daarna een van de gesproken Arabische varianten.  Het leren van klassiek Arabisch geeft je een goede basis om Arabische dialecten te verstaan en te spreken. 

Door gesprekken te voeren over all dagelijkse onderwerpen met je familie of schoonfamilie kun je stap voor stap de taal onder de knie krijgen. Ook is het een optie om privélessen te volgen met een ervaren Arabische docent. In het dagelijks leven hoor je in het westen nauwelijks Arabisch. Door met een docent dagelijkse gesprekken te voeren in het Marokkaans, Syrisch of andere dialect wordt een mini Arabische omgeving gecreëerd. Dit maakt het voor jouw hersenen makkelijker om een taalgevoel te ontwikkelen voor een andere taal. Wil je meer informatie over privélessen Syrisch, Marokkaans of Egyptisch, bezoek dan onze dialectpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
Voor vragen kunt u ons een whatsapp bericht sturen.